Wat is de procedure om in Nederland een servicenummer aan te vragen?

Is uw oog gevallen op een telefoonnummer in Nederland, dan is het logisch dat u zich afvraagt wat de aanvraagprocedure is. Wie kent het nummer aan u toe, welke informatie hebben ze van u nodig, en hoe lang duurt het voordat het telefoonnummer van u is? Met dit support-artikel bieden we duidelijkheid.

Laten we, om te beginnen, de telefoonnummers op een rijtje zetten die u bij de Belfabriek vast kunt leggen. Daarna bekijken we per nummer wat de procedure is die u bij de aanvraag doorloopt.

 • 0800-nummers
  0800-nummers
  zijn gratis voor bellers omdat de nummerhouder de belkosten vergoedt. Dat maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven die een maximaal aantal bellers zoeken, bijvoorbeeld omdat ze een lijst met leads willen opbouwen of omdat ze uit veel gesprekken een verkoop halen.
 • 085- en 088-nummers
  Bedrijfsnummers mogen dan wel een driecijferig netnummer hebben, maar ze zijn niet-geografisch en dus aantrekkelijk voor bellers uit heel Nederland. Bellers betalen hetzelfde tarief voor gesprekken met deze bedrijfsnummers als voor gesprekken met geografische nummers.
  Het belangrijkste verschil tussen 085- en 088-nummers is dat de eerste per stuk worden aangevraagd, terwijl u 088-nummers alleen in blokken van minimaal 100 nummers kunt registreren.
 • 0900-nummers
  De betaalde servicenummers, die we ook wel premium rate-telefoonnummers noemen, beginnen met 0900. Als nummerhouder mag u, tot op zekere hoogte, zelf het minuuttarief of per-gesprektarief instellen.
 • Geografische nummers
  Ook wel ‘lokale nummers’ genoemd, zijn dit de telefoonnummers die aan bepaalde gemeenten zijn gekoppeld. Bekende voorbeelden zijn de netnummers 020 voor Amsterdam, 043 voor Maastricht en 050 voor Groningen.

Al deze nummers worden uitgegeven door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bij één nummersoort, zoals u hieronder zult lezen, hoeft uw aanvraag niet door de ACM te worden beoordeeld, waardoor u nóg sneller uw nummer in gebruik kunt nemen.

Procedure voor geografische (lokale) nummers

Deze telefoonnummers vraagt u aan in onze lokale nummershop. Op deze pagina kiest u een plaats en het bijbehorende netnummer. Let op: u kunt niet kiezen uit beschikbare nummers, maar krijgt er één toegewezen.

Na het invullen van uw bedrijfsgegevens, wordt uw aanvraag verwerkt. U betaalt in dit stadium nog niets. Wanneer uw nummer is toegewezen, ontvangt u de factuur. Ook krijgt u dan uw inloggegevens voor uw Belfabriek-dashboard, waarmee u uw nummer kunt configureren. 

Het hele aanvraag proces voor een lokaal nummer duurt over het algemeen niet langer dan enkele werkdagen.

Procedure voor 085-nummers en 088-nummers

De aanvraagprocedure voor 085-nummers is het kortst van allemaal. De Belfabriek heeft namelijk al een groot aantal 085-nummers in bezit. We hoeven alleen nog maar het nummer van uw keuze aan te sluiten. 

Vaak kunt u binnen één werkdag al aan de slag met uw 085-nummer.

Aanvragen voor 088-nummers gaan wél naar de ACM, waardoor het tot drie weken kan duren voordat u uw nummerserie kunt gebruiken. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u de inloggegevens voor uw persoonlijke dashboard. Het nummer is daarna binnen enkele werkdagen aankiesbaar.

Procedure voor 0800-nummers

Een 0800-nummer vraagt u aan in onze 0800-nummershop. U ziet daar lijstjes met de nummers die nu beschikbaar zijn: makkelijk te onthouden nummers, extra korte 0800-nummers, en naamnummers.

Na het invullen van uw bedrijfsgegevens, neemt de ACM uw aanvraag in behandeling. Tussen aanvraag en goedkeuring zitten over het algemeen enkele weken. Daarna ontvangt u de inloggegevens voor Mijn Belfabriek waarmee u het geregistreerde 0800-nummer helemaal naar uw hand kunt zetten.

Procedure voor 0900-nummers

Klik door naar de 0900-nummershop om uw keuze te maken uit 0900-nummers. Wij actualiseren dagelijks de lijst met beschikbare servicenummers, met daarbij de focus op makkelijk te onthouden nummers. Selecteer een mooi 0900-nummer dat goed te onthouden is, kies een kort 0900-nummer of kijk of uw naamnummer nog vrij is.

Wij vragen u om enkele bedrijfsgegevens, die we vervolgens naar de ACM doorsturen om de registratie te voltooien. Binnen maximaal drie weken wordt het nummer door de ACM op uw naam geregistreerd en kunt u in ons online dashboard het nummer configureren voor gebruik.


Hoe hebben we het gedaan?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)